9 Mayıs 2023 Salı

Stockholm'ün müzeler adası Djurgarden'da bir gün



Stockholm'de Gamla Stan'dan sonra en önemli ziyaret yeri bünyesinde birçok müze barındıran Djurgarden... Buraya Gamla Stan'dan yürüyerek de geçebilirsiniz. Veya SL biletinizi kullanabileceğiniz vapurlarla da ulaşabilirsiniz.


Nordiska Museum

Nordiska Müzesi Djurgården'de bulunan ve erken modern dönemden itibaren İsveç'in kültürel tarihine ve etnografyasına adanmış bir müze 19. Yüzyıl'ın sonlarında Skansen açık hava müzesini de kuran Artur Hazelius tarafından kurulmuş. Binanın tasarımı ise Isak Gustaf Clason'a ait olup 19 yıllık bir inşaat sürecinin ardından 1907 yılında tamamlanmış. Tarzını, özellikle İsveç tarihi modellerinden ziyade Danimarka Rönesans mimarisinden almış. Binanın ortasında İsveç'in kurucu kralı Kral Gustav Vasa'nın heykelinin bulunduğu devasa bir ana salon var. 

Vasa Müzesi


Vasa Müzesi'nde batık bir gemi sergilenmektedir. 1628’de çıktığı ilk seferinde Stockholm’de alabora olup batan gemi deniz dibinde geçirdiği 333 yıldan sonra kurtarılmış. Bugün Vasa dünyanın en iyi şekilde muhafaza edilmiş 17. Yüzyıl gemisidir. Geminin yüzde 98'i özgündür.

Viking Müzesi yine Djurgarden'da yer alıyor

Viking Müzesi'nde Vikinglerin hayatları ve tarihleri hakkında malumat veriliyor. Viking kılıçları ve miğferleri gibi objeler sergileniyor.

Djurgarden sahilinde yürüyüş

Vasa'nın arka bahçesinden bir detay

Bu kadar denizciliğin olduğu memlekette elbet Enkaz Müzesi de olur


ABBA, Roxette, Ace of Base, Cardigans gibi müzik gruplarını çıkaran İsveç dünyanın en önemli müzik ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Djurgarden'da bulunan ABBA Müzesi de ilginç bir ziyaret yeri. Stockholm'deki turist atraksiyonları arasında ön sıralarda yer alıyor.
 
İsveç’te Fika denilen kahve içilip kek yenilen bir kahve molası geleneği var. İngilizlerin ikindi çayı geleneğinden biraz daha basit ve daha spontane olan Fika adını İsveççe ‘Kaffi’, yani kahve kelimesinin hecelerinin yer değiştirmesinden alıyor ve hem isim hem de fiil olarak kullanılıyor.

"Haydi fika yapalım", uzun süredir görmediğiniz bir arkadaşınızdan alabileceğiniz en güzel mesajlardan biri. Bugün İsveç tarçınlı çörekleri tartışmasız en popüler fika kekidir. Tek başına veya arkadaşlarla, evde veya kafede Fika yapılabiliyor ve günlük hayatın karmaşasına ara veriliyor. 

Bugün o kadar kökleşmiş ki, bazı şirketler sözleşmelere çalışanların fika molaları haklarını düzenleyen bir madde ekliyormuş. 

Başlangıçta, gerçek fika olarak kabul edilen, 18. yüzyılda İsveç'te tanıtılan kahvenin kendisiymiş. Zaten İsveç'e pastane kültürü 19. Yüzyıl'da gelmiş. Ancak yıllar geçtikçe, genellikle 'fikabröd' (fika ekmeği) olarak adlandırılan ve kahveye eşlik eden pişmiş ikramlar buna eklemlenmiş.

Bu arada İsveçliler günde ortalama 3,3 fincan kahve içiyorlarmış.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder