18 Ağustos 2022 Perşembe

Prag'ın Eski Kent Meydanı'ndan Karl Köprüsü'ne yürüyüş

Tyn Kilisesi (ortada)
Eski Prag'ı oluşturan beş tarihi kentten biri olan Eski Kent'in (Staré Město) meydanı bugün genç Çekler arasında Staromák olarak da adlandırılan turistik bir merkezdir. Eski adlarından bazıları Velké náměstí (büyük meydan), Staré tržiště (eski pazar yeri) ve Velký rynek (büyük pazar) olan ve 9.000 m²'den fazla bir alanı kaplayan meydan ülke tarihinin en önemli mimari yapılarından birkaçı ile çevrilidir. Burada yer alan  Týn Kilisesi 1365-1511 yılları arasında yapılmış gotik bir kilisedir. İçinde meşhur astronom Tycho Brahe'nin kabri bulunmaktadır.

Eski Kent Belediye Binası (Staroměstská radnice) yine meydanda bulunan binalardandır. Güzel bir kulesi vardır. Onunla bütünleşik olarak Astronomik Saat (Orloj) de burada bulunur. 1410 tarihi ile dünyanın en eski üçüncü astronomik saati olduğu söylenmektedir. Genelde her saat başı mekanik heykellerin hareketlerini izlemek isteyen bir turist kalabalığı bu astronomik saatin önünde toplanır.

Eski Kent Belediye Binası
ve önünde Astronomik Saat
Meydanda bahsedeceğimiz bir başka yapı olan Kinský Sarayı Prag Ulusal Galerisi'ne bağlı bir müze olarak kullanılmaktadır. Bu sarayın içerisi de oldukça güzeldir. Sergi salonlarını ziyaret edebilirsiniz.

Meydanda bulunan başka bir kilise de barok stildeki Aziz Nikolas Kilisesi'dir. Husçu protestanların Bila Hora Savaşı'ndaki yenilgisinden sonra 1635 yılında kilise Benedikten tarikatına verilmiş. 1689 yılında eski şehirde çıkan yangın kilisenin orijinal mimarisini yok edince 1732-1737 yılları arasında yeniden inşa edildi. Kilise Prag'ın Aziz Nikolas'a adanan iki büyük kiliseden ikincisidir.

Meydanın merkezinde 15. Yüzyıl'daki Bohemya Reformasyonu'nun başlatıcısı din adamı Jan Hus'un heykeli bulunur. Bu heykel, Jan Hus'un kazığa bağlanarak yakılmasının 500. yılı anısına 6 Temmuz 1915'te dikilmiştir.

Meydanın çevresinde Çek restoran ve kafeleri vardır. Starbucks gibi uluslararası markalar da mevcuttur. Mozart Kafe buranın en meşhur yerlerindendir. 

Meydanla Karl Köprüsü arasındaki Karlova Caddesi görülmeye değer bir yoldur. 600 metrelik bu yol boyunca birçok hediyelik eşya mağazası bulunuyor. Burada meşhur Bohemya porseleni satan yerler de var. Ama şehir merkezindeki fiyatlar daha kenardaki mağazalara göre oldukça pahalıdır.

Kinsky Sarayı

Jan Hus heykeli


Karlova caddesi

Karlova caddesi

Eski Kent Köprü Kulesi (Staroměstská mostecká věž) bahsettiğimiz yoldan Karl Köprüsüne ulaştığınızda gördüğünüz kulenin adı. Kulenin inşasına, 1357 yılında köprünün temel taşının yerleştirilmesinden sonra başlanmış. Büyük oranda Aziz Vitus Katedrali'nin de mimarı olan Peter Parler tarafından inşa edilmiş.

Staroměstská mostecká věž'e çıkmak için
t
am bilet 150, indirimli 100 koruna

Kulenin içinde iki kat bulunuyor. Birinci kattaki oda, bir tehlike durumunda kapıyı kapatan demir ızgaranın indirildiği bir bekçi kulübesiymiş. Kuledeki odalar aynı zamanda hapishane görevi de görüyormuş. 

1621'de Çek soyluları Habsburg yönetimine karşı başarısız bir kalkışma yapınca idam edilen on iki soylunun başları Eski Kent Köprü Kulesi'nin üzerinde bulunduğu yürüyüş yolunda uzun çubukların üzerindeki demir sepetlerde sergilenmiş. 

Yüzyıllar boyunca, birkaç kez ciddi şekilde hasar görmüş, en kötüsü Otuz Yıl Savaşlarının sonunda İsveç birlikleri Prag'a girdiğinde yaşandı. 1648'de İsveçliler Hradčany ve Mala Strana'yı fethetmişler ve Prag'daki tek köprü olan Karl Köprüsü'ne saldırarak Eski Kent'e ulaşmaya çalışmışlar. Taarruz halkın ve yakındaki Klementinum'dan gelen öğrencilerin Eski Kent kapı kulesinin altında kütüklerden bir barikat yapmasıyla engellenmiş. Ama İsveç topçu ateşi, kulenin süslemelerinin bir kısmını yok etmiş. 

Tavsiye

Prag'ın en güzel manzaralarından birini görmek için 138 basamaklı seyir bölümüne çıkabilirsiniz.


Kuleden Karl Köprüsü'nün görünümü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder