11 Ağustos 2016 Perşembe

KaDeWe'den Gedächtniskirche'ye Ku'damm'da bir gün

1907'de açılan ilk KaDeWe
Kurfürstendamm Berl
in'in 3.5 kilometre uzunluğundaki meşhur caddesinin adıdır. Cadde Bugün City-West olarak adlandırılan Berlin Charlottenburg-Wilmersdorf'un merkezinde yer alıyor. Berlin Hayvanat Bahçesi ve Europa-Center de buradadır.

Kurfürstendamm 1542'de Berliner Stadtschloss'dan Jagdschloss Grunewald'a kadar bir yol olarak yapılmış. Otto von Bismarck'ın girişimiyle genişetilmiş ve 1882'de Ernst Werner von Siemens tarafından tasarlanan ilk troleybüs Elektromote bu caddede denenmiş. 1886 senesinde caddenin yapımı bitmiş ve bulvarın gelişimi bundan sonra başlamış. 1886 senesi Kurfürstendamm'ın doğumu olarak biliniyor. Kurfürstendamm hızlı bir şekilde bir yerleşim bölgesinden, eğlence, alışveriş ve kültürel bir merkeze dönüşmüş. Cadde, Kaufhaus des Westens ve lunaparkıyla Unter den Linden caddesine rakip olmaya başlamış. Lunapark 1909'da açılmış, o zamanlar Avrupa'nın en büyük eğlence parkıymış.
 
Ku'damm eski bir görünüm
1913'te caddede Marble House sineması açılmış. Sessiz Sinema döneminde burada büyük film galaları gerçekleşmiş. Boksör Max Schmeling burada 1926'da ilk Alman Hafif Ağır Siklet Şampiyonu unvanını kazanmış. Özellikle "Altın Yirmiler"den 1933'te Nazilerin iktidarı ele geçirmesine kadar bir eğlence ve gece hayatı merkeziymiş. 9 Kasım 1938'de Kristal Gece ile zirveye çıkan Yahudilere yönelik birçok saldırı burada gerçekleşmiş. İkinci Dünya Savaşı'nda cadde hava saldırılarından ve Berlin Savaşı'ndan büyük zarar görmüş.

Savaşın sona ermesinden sonra Berlin Doğu ve Batı Berlin olarak ikiye ayrıldığında, Kurfürstendamm Batı Berlin'in önde gelen ticari caddesi haline gelmiş. John F. Kennedy'nin 26 Haziran 1963'teki Batı Berlin turu buradan geçmiş. Birkaç yıl sonra Kurfürstendamm, Alman öğrenci protestolarının yeri olmuş. 11 Nisan 1968'de Rudi Dutschke, Kurfürstendamm No.1'deki Sosyalist Alman Öğrenci Birliği'nin ofisinden çıkarken başından vurulmuş. 
 

Kaufhaus des Westens  (KaDeWe Alışveriş Merkezi)
 
Genellikle KaDeWe olarak kısaltılan bu sekiz katlı meşhur alışveriş merkezinde 60.000 metrekareden fazla mağaza alanı ve 380.000'den fazla ürün çeşidi bulunuyor.
 
Her gün 40.000 ila 50.000 ziyaretçi çektiği söyleniyor. 2015'ten beri Tayland merkezli uluslararası bir  holding olan Central Group'a aitmiş.
 
Alışveriş merkezi 1907 yılında mimar Emil Schaudt'u inşaata etmeye ikna eden Alman Yahudisi Abraham Adolf Jandorf tarafından kurulmuş. İlk açıldığında 24.000 m2'lik bir alana sahipmiş. 
 
Nazi döneminde şirket Yahudi olmayan sahiplere devredilerek adı Hertie olarak değiştirilmiş. İkinci Dünya Savaşı sırasında 1943'te düşen bir Amerikan bombardıman uçağı mağazayı harap etmiş. Yeniden inşa edilerek 1956'da tekrar açılmış.
 


Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche (Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi)

Tamamen restore edilmemiş çatısıyla dikkat çeken bu kilise ilk kez 1 Eylül 1895'te Almanya imparatoru I. Wilhelm onuruna inşa edilmiş. Bu bina da hava saldırıları sonucu 23 Ekim 1943'te yanarak harap olmuş. Nazilerin niyeti kiliseyi yine aynı güzellikte yeniden yapmakmış ama savaşı Almanya'ya karşı kazanan taraflar kiliseyi restore etmek istememişler. Çünkü kilise bir yandan Wilhelmist-Alman milliyetçiliğinin sembolü olarak görülüyormuş. Bu yüzden o dönemde harabe olarak bırakılmış.

1957'de kilise için düzenlenen mimari yarışmanın kazananı Egon Eiermanneski kilisenin bütünüyle yıkılmasını ön görüyormuş. Bu proje halk arasında birçok tartışmaya neden olmuş ve sonunda halkın memnun olacağı bir karar alınmış. 68 metrelik hasarlı kulenin bir anıt olarak durması kararlaştırılmış. Ana kulenin etrafında ise dört yapıdan oluşan Egon Eiermann'ın planladığı kilise yapılmış. 17 Aralık 1961'de piskopos Otto Dibelius tarafından yeni kilisede ilk ayın gerçekleştirilmiş.
 
Kafe önerileri:

Einstein Kafe, Kurfürstendamm 50A

HABEL am Kudamm, Grolmanstraße 39



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder