9 Mayıs 2023 Salı

Stockholm'ün müzeler adası Djurgarden'da bir gün



Stockholm'de Gamla Stan'dan sonra en önemli ziyaret yeri bünyesinde birçok müze barındıran Djurgarden... Buraya Gamla Stan'dan yürüyerek de geçebilirsiniz. Veya SL biletinizi kullanabileceğiniz vapurlarla da ulaşabilirsiniz.


Nordiska Museum

Nordiska Müzesi Djurgården'de bulunan ve erken modern dönemden itibaren İsveç'in kültürel tarihine ve etnografyasına adanmış bir müze 19. Yüzyıl'ın sonlarında Skansen açık hava müzesini de kuran Artur Hazelius tarafından kurulmuş. Binanın tasarımı ise Isak Gustaf Clason'a ait olup 19 yıllık bir inşaat sürecinin ardından 1907 yılında tamamlanmış. Tarzını, özellikle İsveç tarihi modellerinden ziyade Danimarka Rönesans mimarisinden almış. Binanın ortasında İsveç'in kurucu kralı Kral Gustav Vasa'nın heykelinin bulunduğu devasa bir ana salon var. 

13 Nisan 2023 Perşembe

Stockholm ziyareti öncesi kısa bir İsveç tarihi

Svartsjö Runik Yazıtı
İsveç hakkında MS 1000'den öncesine ait fazla yazılı kaynak yoktur. Bu topraklarda eski çağlardan beri Sami halklarının yaşadığı bilinmektedir. MÖ 1800'e kadar uzanan Taş Devri'nden kalma yerleşim yerleri ve mezarlar tespit edilmiştir. Erken Demir Çağı boyunca, İsveç'in nüfusu yerleşik hale gelmiş, tarım faaliyetleri ekonominin ve toplumun temelinde yer almaya başlamıştır. 

İsveç'te 5. yüzyıldan 12. yüzyılın ortalarına kadar tarihlenen 2.500'den fazla runik yazıt vardır. Bu dönemde akrabaları genellikle ölmüş bir aile üyesinin anısına bu taşları diktirmekteydi.

Erken dönemlerde ülkenin güneyinde yerleşmiş olan Gotarlarla Svearlar arasında uzun süreli çatışmalar olmuştur. Svearların Gotarları Brevalla’da yenmesiyle İsveç Krallığı kurulmuştur. İsveç’e MS 4. yüzyıldan başlayarak bazı Cermen kabileleri de göç etmişlerdir. 9. Yüzyıl'dan sonra hakimiyet sağlayan Vikingler özellikle Baltık çevresinde etkili olmuş; bugünkü Rusya, Ukrayna, Belarus, Karadeniz ve hatta Bağdat’a kadar uzanan akınlar gerçekleştirmiştir. Vikingler, 9. Yüzyıl'ın başlarında Frank Krallığı’na akınlar düzenleyerek günümüzde Normandiya olarak bilinen bölgeye yerleşmişlerdir. 

911 yılında Fransız Kralı Charles, Viking lideri Rollo ile bir anlaşma yapmış, Charles, Rollo’ya dük unvanını vermiş ve onu ve halkını Normandiya’ya yerleştirmiştir, bunun karşılığında Hristiyan olan Rollo Fransa’nın kuzey bölgesini diğer Viking gruplarının saldırılarına karşı savunmuştur. Bu Viking yerleşimcilerinin Norman torunları 1066 yılında İngiltere’yi fethetmişlerdir.